Geen categorie

Pompeï en de Vesuvius

Het beroemde verhaal van Pompeï en de Vesuvius

Gevangenen die Napels nooit meer zouden zien

‘Vedi Napoli et poi muori’. Deze eeuwenoude Italiaanse zegswijze is wereldberoemd geworden doordat de Duitse schrijver Goethe er bekend aan gaf. De vertaling geeft aan dat je Napels gezien moet hebben en dan kan sterven. Het is de Italiaanse manier om aan te geven hoe bijzonder fraai iets is en dat je je leven dankbaar bent voor het mogen zien en ervaren er van. Anderen beweren dat het gezegde komt vanuit de plaatselijke gevangenis. Gevangenen die daarheen werden gebracht moesten door Napels heen lopen om er te komen en wisten dat zij niet meer zouden terug keren en daardoor Napels nooit meer zouden zien.

Ruim 1 miljoenen Napolitanen onder oranje dakpannen

Het oude centrum van Napels ligt schilderachtig aan het water, de baai van Napels. Op een uur rijden van de stad ligt de beroemde vulkaan de Vesuvius die ooit de stad Pompeï volledig heeft verwoest. Napoli, zoals de stad ook wel wordt genoemd, telt ruim 1 miljoen inwoners die op elkaar lijken te zijn gepropt onder een zee van oranje dakpannen die worden onderbroken door smalle straatjes en steegjes waar het een komen en gaan is van handelaren, Napolitanen en bezoekers. Ieder straatje in het centrum is het waard om te bezichtigen door de warme uitstraling en de vele winkeltjes en goede restaurants waarbij je vaak buiten kan zitten en te genieten van de typisch Napolitaanse hoge kwaliteit gerechten.

Het beroemde verhaal van Pompeï en de Vesuvius

Het historische Pompeï ligt op ongeveer een uur van Napels af, enkele kilometers van de krater van Vesuvius en goed te doen tijdens je citytrip Napels. De uitbarsting van de vulkaan rond het jaar nul koste aan ruim 20.000 mensen het leven. Zover de historici hebben kunnen achterhalen hadden de inwoners van Pompeï geen schijn van kans om te ontsnappen aan de extreem hete assen die in grote snelheden van de flanken van de Vesuvius naar hen toe kwamen rollen en mensen in een oogwenk deed veranderen in stenen beelden. De as heeft de lichamen van de slachtoffers eeuwenlang goed weten te bewaren. Er zijn afgietsels van gemaakt die je kan bezichtigen. Pompeï staat op de werelderfgoed lijst van Unesco, net als het grote historische centrum van Napels zelf.

Onderdompelen in de rijke Napolitaanse cultuur

Je tijd in bussen of taxi’s door brengen is zonde van je kostbare tijd tijdens je citytrip Napels. Het gevaar dat je loopt als je toch in een taxi stapt om van de ene kant naar de andere kant van het bijzonder schone centrum te geraken is dat je vast komt te zitten in het bijna altijd veel te drukke verkeer. Ga vooral wandelen. Start bijvoorbeeld aan de pittoreske haven en beweeg dan langzaam naar de miljoenen oranje daken en laat je onderdompelen in de rijke Napolitaanse cultuur. Het oude centrum zal je voortdurend blijven prikkelen en geeft je op iedere straathoek voldoende reden om foto’s te schieten.

Luxueus shoppen in de wijk Santa Lucia

Als je houdt van luxe merken en shoppen dan ben je tijdens je met een citytrip Napels aan het juiste adres. Het is er zelfs iets goedkoper winkelen dan in Rome. Maar dezelfde beroemde merken en goede kwaliteit kleding en accessoires. De meest beroemde winkelstraat vindt je in de wijk Santa Lucia. Op de Via Calabritto tref je modemerken als Gucci en Louis Vuitton aan. De wijk met haar luxe winkelstraten zijn uitermate geschikt om een paar uur door te brengen. Tussen het shoppen door kan je een moment van rust nemen in één van de vele luxueuze cafés en restaurants.