Geen categorie

Geschiedenis van Napels

Al in de Neolithische periode woonde er al mensen in het Italiaanse Napels. Het tweede millennium voor Christus zorgde voor grote veranderingen, de Grieken namen de regio destijds over. De Grieken besloten om een haven aan te leggen bij Napels, deze haven werd gebruikt als tussenstation voor de zeelieden die vanaf Rhodos aankwamen. De haven kende een enorme groei, mede doordat het onderdeel was van de stadstaat Syracause. Tijdens de Romeinse tijd kwam er ook geen verandering in de taal, de bevolking bleef de Griekse taal aanhouden. De stad bleef groeien, de Romeinen bouwde verschillende villa’s en badhuizen in de Italiaanse stad.

Nadat het West-Romeinse rijk ten onder ging, kwam Napels in handen van de Oost-Goten. Daardoor werd Napels onderdeel van het Ostrogotische Koninkrijk. Napels heeft een bijzondere geschiedenis, de stad is vaak in handen geweest van verschillende heersers. In de 9e eeuw werd Napels dan eindelijk onafhankelijk en in 1503 kwam de stad in Spaanse handen. De stad werd een onderdeel van het Spaanse Rijk, dat bleef lange tijd zo.

In de zeventiende eeuw stond Napels bekend als één van de grootste steden van ons continent, er woonde in die tijd rond een kwart miljoen mensen in de stad. Het duurde tot 1861, toen werd Napels een deel van Italië.

Uitbarsting van de Vesuviusgeschiedenis van napels

Op 7 april 1906 barstte de Vesuvius uit en richtte in Napels grote schade aan. Dit was de laatste grote uitbarsting van de vulkaan. Volgens sommige vulkanologen kan er ieder moment echter een nieuwe grote uitbarsting komen.

Napels na de tweede wereldoorlog

Na 1945, toen de repressieve fascisten, die de maffia flink beteugeld hadden, verdwenen waren, kon de Camorra zijn tentakels ook uitslaan naar de buitenwereld. De buurt Spaccanapoli in het centrum van Napels, genoemd naar een smalle straat die deze buurt in tweeën snijdt, ademt in die zin een heel bijzondere sfeer. Het leven wordt hier grotendeels bepaald door de onderlinge concurrentiestrijd van de verschillende maffiaclans betreffende de afpersingsindustrie en drugshandel. Ondanks vele pogingen van de autoriteiten slagen deze er tot nu toe niet in om de Camorra ernstig te verzwakken. Deze maakt veelal gebruik van de corruptie die welig tiert in Napels om hun zaakjes te beschermen tegen overheidsbemoeienis.