Eerst Napels zien, dan sterven.
Om die uitdrukking überhaupt te kunnen begrijpen, moet je inderdaad eerst Napels gezien hebben. Napels (in het Italiaans: Napoli, of in het Napolitaans: Napule) is, na Rome en Milaan, de derde stad van Italië. Met haar buitenwijken en aangrenzende gemeenten meegerekend, telt het agglomeraat Napels ongeveer 4,4 miljoen inwoners.
Of het nu aan de prachtige ligging ligt (direct tussen de Middellandse Zee en de indrukwekkende vulkaan Vesuvius), of wellicht aan het mooie authentieke stadscentrum vol met imposante paleizen en kleine volkswijken waar je het echte Italië zo goed kunt proeven (letterlijk en figuurlijk), Napels moet je tenminste één keer in je leven gezien hebben!
Hop- on-Hop-off
Zorg ervoor dat je op comfortabele schoenen loopt, want wandelen door Napels is op zich al een ervaring waar je geen genoeg van kunt krijgen. Natuurlijk kun je ook een ticket boeken voor de hop-on hop-off bussen die in de stad rondkarren. Afhankelijk van het seizoen waarin je Napels bezoekt zijn er twee of drie verschillende lijnen. Met één ticket kun je van alle lijnen gebruik maken. Er valt zoveel te zien dat je ogen te kort komt. Lekker achteroverleunen met je hoofd in het zonnetje, want de bussen hebben een open dak en wist je dat Napels, met maar liefst gemiddeld 2411 zonuren per jaar, tot de top tien van zonnigste steden in Europa behoort?
In dit artikel vind je slechts een drietal van de vele absolute must-do’s of must see’s die op jouw lijstje niet mogen ontbreken bij jouw eerstvolgende bezoek aan deze waanzinnige stad. Want luidt het gezegde ‘eerst Napels zien dan sterven’, wij weten inmiddels ‘Napels zien smaakt naar meer Napels “.
De ruïnes van Pompeii
Op 10 kilometer afstand van de Vesuvius vulkaan, ten zuidoosten van de stad Napels bevinden zich de ruïnes van Pompeii. In de eeuwen voor de geboorte van Christus was dit reeds een bedrijvig handelsstadje. Er woonden veel mensen en er was nauwelijks water. Op de marktplaatsen handelde men in olie en in wijn. Gezien de oudheid van het stadje (het was er al lang voordat Christus zou worden geboren) is het bijzonder dat er al gebouwen waren zoals tempels, theaters en zelfs winkels.
Vesuvius
In het jaar 79 na Christus vond er een uitbarsting van de Vesuvius vulkaan plaats. Deze was funest voor Pompeii, het stadje werd volledig bedolven onder een laag as.
Eeuwenlang heeft men niet van het bestaan geweten en het was eigenlijk toeval, toen, in 1594 een graaf het plan kreeg om water vanuit een rivier naar zijn huis te laten stromen. De tunnel die hiervoor aangelegd moest worden liep dwars door de verborgen stad Pompeï. De gravers hadden helemaal niet in de gaten dat ze een complete stad ontdekten en besteedden er verder dan ook geen aandacht aan. Pas in het in het midden van de 18e eeuw vonden de eerste echte opgravingen plaats en deze opgravingen zijn nog altijd aan de gang.
Pompeii
Gelukkig is veel van de stad bewaard gebleven. Wanneer je door de ruïnes van Pompeii wandelt herken je onder meer de thermale baden en het amfitheater. In de straatkeien kun je de karrensporen vinden van de wagens die op en af moeten hebben gereden naar de meest belangrijke plek van de stad, het Forum (de marktplaats). Er wordt dus nog altijd gegraven in Pompeii, op zoek naar nieuwe ontdekkingen uit de oudheid. Veel is al gevonden en kun je bekijken, maar nog continu worden er nieuwe vondsten gedaan.
Zo is nog altijd op zoek naar de haven van de stad, die een belangrijke rol moet hebben gespeeld. Rondlopen in de ruïnes bezorgt je een speciale ervaring, die zelfs een beetje luguber kan aandoen. Denk je eens in: de vulkaanuitbarsting was zo plots dat mensen geen kant op konden. Sommige mensen zijn zittend gestorven terwijl ze aan het werk waren en die houdingen kun je terugzien in de ruïnes.
Een dagexcursie naar Capri eiland
Van een misschien ietwat lugubere ondervinding naar een toverachtige ervaring. Want, ben je éénmaal in Napels, dan is de oversteek met de veerboot naar het heerlijk eiland Capri snel gemaakt. Dit legendarische eiland, gelegen in de baai van de haven van Napels, is door de eeuwen heen al een toeristische trekpleister geweest. Niet alleen buitenlandse toeristen komen graag naar het eiland, ook de Italianen zelf zijn dol op het idyllische eiland. Op Capri vinden jaarlijks veel festivals plaats, waaronder het bekende Capri Hollywood International Film Festival.
Het eiland meet slechts 10km2 en heeft twee dorpen: Capri en Anacapri. Stranden vind je hier niet. Capri heeft een rotsachtige kust. Deze woeste kustlijn, in combinatie met de kleurrijke havens en op de achtergrond de hoge bergen, vormen een schilderachtig tafereel. Geliefd bij toeristen zijn de 12 kerken, de 7 musea, de Romeinse villa’s, de pastelkleurige huisjes en niet te vergeten de terrasjes.
Schrik niet van de prijzen, voor een colaatje betaal je waarschijnlijk zo rond de 10 euro, maar de ambiance is onvergetelijk. De meest bekende attractie op Capri is toch wel de Blauwe Grot (Grotta Azzura). Deze grot kun je alleen vanuit de haven met een klein bootje bezoeken. Bij onstuimigere weersomstandigheden kan het voorkomen dat de bootjes niet varen en de grot dus een dagje gesloten is. Dat zou jammer zijn, want de lichtinval van de grot is sensationeel en onbeschrijfelijk, als het ware magisch. Dat komt door een helderblauwe weerkaatsing van het water.
Palazzo Reale
De stad kent vele prachtige paleizen die allemaal de moeite waard zijn. Het meest bekende is het Palazzo Reale (Koninklijk Paleis) dat midden in Napels ligt, aan het drukstbezochte plein het Plazza del Plebiscito. Het paleis werd begin 17e eeuw gebouwd voor de Spaanse Koning Philip III. Uiteindelijk is deze koning er nooit komen wonen. De Franse Bourbon vorsten, die jaren later de macht over Napels in handen kregen, hebben hier wel gewoond en dat heeft zijn sporen achtergelaten. De tierige weelde, de vele fresco’s, de gouden meubels en de uitgedoste schilderijen doen je allemaal denken aan die glorieuze Franse tijd van de Bourbon koningen (1734-1860).
Napels heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere malen onder vuur gelegen, maar de Italiaanse renovatiekunsten hebben ervoor gezorgd dat vrijwel het gehele, bijna goddelijke, interieur van het paleis bewaard is gebleven. Bijna alle vertrekken van het paleis staan open voor bezoekers. Bij het paleis bevinden zich ook de uitgestrekte tuinen (waar je heerlijk kunt wandelen), de koninklijke kapel, de Nationale Bibliotheek en het operatheater San Carlo. Het paleis geeft bovendien een magnifiek uitzicht over de Golf van Napels en de Vesuvius. Het paleis is open van donderdag tot en met dinsdag en de entree is gratis.